Recepten

Het recept van de romige pudding met Maria koekjes

Doce da casa

 

Ingrediënten:

  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • 2 eenheden melk (= 2 keer de inhoud van het blikje van de gecondenseerde melk)
  • 1 eetlepel Maizena
  • 5 eieren
  • 1 flesje opklopbare room
  • 3 eetlepels suiker
  • Petit Beurre koekjes
  • koffie



Bereiding:

Splits de dooiers en de eiwitten.
Los de Maizena op in de melk.
Zet een kookpot op het vuur en voeg de melk, de gecondenseerde melk en de eierdooiers toe. Meng goed en laat op een zacht vuur inkoken.
Blijf voortdurend roeren tot het mengsel dikker wordt. Haal van het vuur, giet in een serveerschaal en laat afkoelen.
Klop de eiwitten stijf en, in een andere kom, de room met de suiker.
Dompel de koekjes in koffie en leg een laagje bovenop de pudding.
Meng de eiwitten voorzichtig met de room en schep dit mengsel in de schaal, bovenop de koekjes. Zet enkele uren in de koekkast.
Mix enkele koekjes fijn in de blender en werk hiermee, vlak voor het opdienen, de schotel af.

Montije – deeghapjes

Het zijn de deeghapjes die tijdens de ontspanningsdag werden gemaakt. Sadija gaf ons het recept

Ingrediënten:

Voor de vulling 
1 kg gehakt
3 uien
zwarte peper en zout
peterselie
rozemarijn
basilicum

Uien snipperen en met alle kruiden even door de blender tot het een smeuïge massa wordt. Dit met je handen goed door het gehakt mengen.

Het deeg
3 pakken bladerdeeg

Ieder deegblaadje snij je in vieren, een kruis in het midden en dan heb je 4 vierkantjes. Op ieder vierkantje leg je in het midden een bolletje gekruid gehakt. De hoekuiteinden van het deeg leg je over het gehakt naar binnen

Verder… een beetje olie en bakpapier

Leg een vel bakpapier op de ovenplaat en doe hier de hapjes op. Besprenkel de hapjes met wat olie voor dit in de voorverwarmde oven gaat. Zorg dat de oven echt goed heet is, op 250 graden en bak de hapjes ongeveer in 20 minuten.

Serveren met yoghurt!

Joegoslavische Wereldlunch

De recepten zijn via deze link te dowloaden: in PDF

Mexicaanse Enchilada’s

DSC_2070

– 35 MIN + 15 OVENTIJD – 4 PERSONEN  

Mexicaanse recept: Opgerolde tortilla wraps gevuld met kip en feta overgoten met een heerlijke pikante tomatensaus

Ingrediënten

1 rode ui
500 gr kipfilet
1 blik tomaten in blokjes a 400 gram
2 eetl creme fraiche
75 gram feta of witte kaas, in blokjes
1 teentje knoflook
8 tortilla wraps (kleinste formaat)
2 eetl olijfolie
Verse koriander, fijn gesneden
4 eetl groene pepers uit pot
4 eetl geraspte kaas
Boter om in te vetten

Materialen

Grote langwerpige ovenschaal

Bereiding:

Hak de knoflook en de ui fijn en fruit deze een minuutje aan in een pan met olijfolie. Snijd de groene pepers fijn en voeg deze samen met de koriander en tomatenblokjes toe. Breng de saus op smaak met peper en zout en laat 15 minuutjes zachtjes pruttelen en indikken. Snijdt ondertussen de kip in dobbelstenen en bestrooi met peper en zout. Verhit in een andere pan olijfolie en bak de kip lichtbruin en gaar. Schep de kip in een kom en laat een paar minuten afkoelen. Voeg de witte kaas of feta toe aan de kip en roer de creme fraiche er door. Verwarm de tortilla volgens de verpakking. Schep het kipmengsel op de tortilla’s en rol ze strak op. Leg ze in een ingevette ovenschaal met de naad naar onderen. Schenk de tomatensaus er over en bestrooi met wat kaas. Zet de schaal nog 15 minuten in de oven totdat de kaas mooi gesmolten is. Lekker met een frisse salade met avocado bijvoorbeeld.

Marokkaanse Wereldlunch

Het recept is te downloaden via deze link: in PDF 

Jamaicaanse Pompoensoep

pompoensoep

1 middelgrote ui, gesnipperd
1 kleine rode of groene peper, in reepjes
650 gr melig pompoenvruchtvlees, in blokjes
2 el olijfolie extra vierge
2 middelgrote kruimige aardappelen in blokjes
5 cm verse gemberwortel, geraspt
1 stengel citroengras
600 ml groentebouillon
400 ml kokosmelk
1 zakje groene curry-pasta

Bereiden:

Fruit de ui, de peper en de pompoen in de olijfolie en voeg dan de aardappelen, de gember en het citroengras toe. Giet de groentebouillon erbij, breng alles aan de kook en laat de soep op laag vuur 15 tot 20 min. zacht koken. Verwijder het citroengras en pureer de soep.

Verwarm de soep samen met de kokosmelk en de groene curry-pasta. Maak de soep niet te heet want dan schift de kokosmelk! Breng de pompoensoep op smaak met zout en peper.

 

 

 

Pompoen Pannekoeken

-pompoen-pannenkoeken-pompoen-stukken-op-de-achtergrond

500 gr gekookte en fijngemalen pompoen
1 dl melk
2 eieren
75 gr rozijnen
100 gr zelfrijzend bakmeel
1 tl vanille aroma
1/2 tl zout
1/2 tl kaneel
4 el suiker
zonnebloemolie

Bereiding:

Klop eerst de eieren los en meng het samen met de fijngemaakte pompoen. Voeg melk en vanille aroma toe en hierna al roerende het bakmeel, kaneel, zout, suiker en vervolgens de rozijnen. Suiker naar eigen smaak. Het beslag mag niet te dun zijn. Is dit het geval dan iets meer bakmeel toevoegen. Bak van het beslag de pannekoeken aan beide kanten goudbruin met zonnebloemolie.

Daarna lekker smullen!

 

 

 

Filippijnse maaltijd

Gekookte rijst met kip adobo en pompoen met kokosmelkkip

Rijst:
Reken 50 tot 75 gram rijst per persoon en kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op het pak

Kip adobo:
10 drumsticks
1 theelepel zout
1 eetlepel peper
3 eetlepels soyasaus
1 a 2 laurierblaadjes
10 gekneusde peperkorrels
200 ml azijn
1 knoflookbol, fijn gesneden of geperst
olie om in te bakken

Bak de kip aan en voeg de rest toe, laat stoven tot het gaar is.
Bak de pompoen, uien, gember en kokosmelk in een pan.

 

10z48q9

 

Pompoen met kokosmelk:

pompoen in blokjes gesneden
garnalen
3 cm gember, gesneden of geraspt
2 uien, gesneden
kokosmelk
1 eetlepel vissaus
kokoscréme
peper

Als het meeste vocht weg is, zachtjes laten koken tot het gaar is.
Voeg de garnalen en créme net voor het opdienen toe.

 

 

PERENTAART

 

6 plakjes diepvries roomboter bladerdeeg
boter voor invetten
2 eidooiers
150g amandelspijs [pakje a 300g, baukje]
3 handperen
ca. 2 eetlepels citroensap
3 eetlepels suiker 150g pure chokolade
extra nodig: springvorm doorsnee 26cm, en bakpapier

 

· Laat het bladerdeeg ontdooien.
· Verwarm de oven voor op 200°C hete lucht 180°C.
· Vet de springvorm in en bedek hem met bladerdeeg.
· Laat het bladerdeeg blind bakken in ca. 10 min.
· Klop de eidooiers los.
· Meng de amandelspijs met de helft van het losgeklopte ei.
· Verdeel het spijsmengsel over de taartbodem.
· Schil de peren, halveer ze en verwijder de klokhuizen.
· Voorzie de bolle kant van inkepingen of snijd ze in parten.
· Besprenkel de peren met het citroensap.
· Bestrijk de taart met de rest van het losgeklopte ei en bestrooi met suiker.
· Laat de taart in het midden van de oven in ca. 20 min. Goudbruin worden.
· Smelt de chocolade au-bain-marie.
· Schenk de chocolade over de taart, wanner deze tot half lauw is afgekoeld.
· Serveer de taart direct.

 

Blind bakken; prik met behulp van een vork gaatjes in de bodem en rand van het bladerdeeg. Leg bakpapier op het deeg en vul deze met bakbonen [deze zijn hierna niet meer eetbaar]. Zet de vorm in de oven en bak de taart 10 min. Verwijder het papier en de bonen en vul de taart. Het blind bakken heeft als doel dat de taart niet zo hoog rijst.

 

Serveertip: Lekker met half geklopte slagroom of crème fraîche met vanillesuiker.
Wijn advies: Sauternes Pavois d’Or, Franse witte wijn.
Bevat p.p. ca.: 590kcal / 2465kj / eiwit 8g / vet 38g / koolhydraten 55g

 


BLADERDEEG HAPJES

 

5Plakken diepvries bladerdeeg.
100g harde geitenkaas.
5 Plakken snijworst.
1Ei.
2 Eetlepels pijnboompitten.
Extra nodig: bakpapier

 

· Laat het bladerdeeg ontdooien.
· Verwarm de oven voor op 225°C [hetelucht 200°C].
· Bekleed de bakplaat met bakpapier.
· Snijd de geitenkaas in repen net zo lang als de bladerdeeg plakken.
· Leg op elke plak bladerdeeg een plak snijworst en daarop een reep geitenkaas.
· Bestrooi het met de pijnboompitten en rol de plakken deeg op.
· Klop het ei los en bestrijk het deeg ermee.
· Snijd het rolletje deeg in plakjes en leg ze op de bakplaat.
· Bak de bladerdeeg hapjes midden in de oven in ca. 13 min. Goudbruin.

 

Wijn advies: Beaujolais Domaine Charpenay, Franse rode wijn

 

ITALIAANSE CALZONEScalzones


Het deeg:
2 eetl. gist
2,5 dl. warm water
2 theel. zout
4 eetl. Olie (geen olijfolie)
200 g. meel
De vulling:
50 g. mozzarella-kaas (klein gesneden)
40 g. parmezaanse kaas
225 g. ricotta of chedder (in blokjes gesneden)
4 eetl. gehakte peterselie
1 kop gebakken blokjes aubergine
4 theel. zout
2 theel. Peper

In het warme water de gist oplossen. Olie, meel en zout erbij, drie minuten kneden. Werkvlak met meel bestrooien. 8 Balletjes van het deeg rollen. Een vochtige doek er over heen leggen, en 3 kwartier laten reizen. Meng alle ingrediënten voor de vulling. Rol de deegballetjes uit tot pannenkoekjes, doorsnee 15 cm. Leg een portie vulling in het midden van elke pannenkoekje, en vouw ze dicht. Haal een vork door wat meel, en druk de randen ermee op elkaar. Bak de calzones in olie in de koekenpan of frituurpan, tot ze roodbruin zijn.