Verhalen van vrouwen

 

Heeft u ook wat te vertellen over de Heksenketel? laat het ons weten!
Stuur uw verhaal naar mcdeheksenketel@gmail.com

Interview met Maria en Joke

Na een  gezellige en voortreffelijke een High Tea waarbij alle mensen uit de wijk, die hier op af waren gekomen, ruimschoots werden voorzien van een eindeloze rij overheerlijke hartige en zoete hapjes voor maar € 6,–,  vertelden 2 dames nog enthousiast na over de verwendag die ze een week ervoor hadden bezocht in De Heksenketel. Dat prikkelde mijn nieuwsgierigheid en ik vroeg hen het een en ander.“Enne, hoe lang komen jullie hier al bij de H.K?”
Joke vertelt: ”Nou, dat is nu toch al royaal twee jaar, maar ik voel me hier helemaal thuis. De groepen zijn leuk en de activiteiten… Overal wordt je omarmd hier. Heel gezellig. “Ja ik een jaar” voegt Maria daaraan toe, “Ik ken de Heksenketel nog van De Drie Ringen toen we hier met een rondleiding op bezoek waren. Ik was onder de indruk van wat ze hier allemaal doen. Vooral dat samen doen, hoe mensen hier met elkaar omgaan, maar ook: je kunt je kind hier brengen en aan jezelf werken om vooruit te komen.”

“Maarre hoe bevielen jullie de behandelingen van de verwendag dan?” “Fijn” zegt Joke, “Ik kan me goed ontspannen in zo’n behandeling”. “O”,  zegt Maria “Ik kon kiezen tussen een massage en een gezichtmasker en die mevrouw van de nagelverzorging was zo gezellig, heel enthousiaste vrouw. Er was een echte klik.” “En” vult Joke aan, “met epileren, dat was best pijnlijk maar ze begeleidde je goed. Want ja de een heeft een hogere pijngrens en de ander een lagere “Nou, ik kom regelmatig voor massage bij die mevrouw, hoe heet ze? Monica. Die gaf de Hot Stone massage. Ze is ook heel enthousiast bezig en is heel ontspannen. Ik hoop dat die verwendag blijft bestaan of uitbreidt”, voegt Maria er volmondig aan toe.

“Hoe wist je dan dat dat hier ging plaats vinden?” “We komen hier regelmatig naar de yoga en de meditatie” vertelt Maria, “na de les met het koffiedrinken komen we langs het tafeltje met de informatieboekjes en we zagen het  op Facebook”.

“Hebben jullie ook al eens ergens anders een schoonheidsbehandeling en massage gehad?”
“Ikke wel” beaamt Joke en Maria vindt dat toch te duur: “Een enkele keer”. “En wat kostte dat daar dan?” “€ 32,– Heb ik betaald”, zegt Joke en Maria verbaasd: ”nee € 45,– en het meisje was zo gestresst en ze kwebbelde teveel. “Maar kreeg je daar dan ook, zoals bij ons voor € 6,–, koffie of thee bij met vlaai?” “Nee, geen koffie of thee of wat erbij”.

“Ben je van plan om vaker naar onze verwendag te komen?” “Jazeker, er waren echt dingen bij die ik graag wilde. Maar je maakt een keuze”, zegt Joke. “Ik vind het leuk mensen te ontmoeten en complimenten vooral voor degene die alles organiseerde, Esmeralda!”

Dat vind ik dus ook, geweldige ervaring opgedaan! Groetjes Stanni.

 

-Melanie

Hallo,Melanie

Bij deze wil ik me even voorstellen: Mijn naam is Melanie (42 jaar). Ik woon samen met mijn 2 dochters Wendy (21 jaar) en Natalie (19 jaar) op Zeswegen.

Sinds september 2012 ben ik met heel veel plezier als vrijwilliger actief bij de Heksenketel.

Mijn dochter Wendy is hier in 2012 stagiaire geweest, waardoor ik kennis gemaakt heb met de Heksenketel. 

Ik ben vaker tijdens haar stage periode in de Heksenketel geweest. Toen niet als vrijwilliger maar als bezoeker. 

De laagdrempelige sfeer binnen de Heksenketel heeft mij er uiteindelijk toe doen besluiten om actief te worden als vrijwilligster. Ik kwam er immers steeds vaker met veel plezier.

In eerste instantie was ik wekelijks op donderdag aanwezig bij de Heksenketel. Hier was ik werkzaam binnen de tweedehands winkel, waarbij ik zorgde voor de verkoop en een representatieve uitstraling van de winkel. 

Inmiddels ben ik 2 dagen actief in de Heksenketel op maandag en donderdag. Ik ben nu doorgestroomd naar andere werkzaamheden, welke ik met plezier verricht. 

Op dit moment ben ik verantwoordelijk voor het functioneren van de tweedehands kledingwinkel en de catering. Dit doe ik door de vrouwen aan te sturen en te begeleiden daar waar nodig of behoefte is. Ook doe ik de financiële administratie van de tweedehands kledingwinkel en de catering. Daarnaast ben ik lid van de stuurgroep, de programmagroep en organiseer ik incidentele activiteiten. De doorstroom die ik inmiddels heb gemaakt heeft mij de mogelijkheid gegeven om mezelf te ontwikkelen en verder te groeien.

De Heksenketel is een plek waar ik heel graag heen ga, mede dankzij de leuke en gezellige collega’s. 

Ik hoop u graag eens te mogen ontmoeten in de Heksenketel!

 

Snapshot_20131209

 

-Irma 

Hallo allemaal,

Ik wil me even voorstellen aan iedereen als nieuwe vrijwilliger bij de Heksenketel. Ik ben een vrouw van 61 met een man en 6 kinderen en 9 kleinkinderen.

Bij de Heksenketel ben ik gaan werken als vrijwilligster om nog enigszins betrokken te zijn bij sociale en maatschappelijke dingen in de samenleving. Ik  doe  pr en daarbij ook nog wat administratieve taken.

De mensen binnen de Heksenketel zijn allemaal zeer betrokken bij de maatschappij en dat spreekt  me zeer aan.

Ik ben in een warm bad gekomen toen ik de eerste keer werd voorgesteld aan de andere medewerksters van de Heksenketel. Ik hoop dan ook nog lang deel uit te kunnen maken van deze gezellige en hardwerkende club.

– Irma van der Veen

 

Hallo ik heet Jeanny Jongboomjeanny j.

In 1989 kwam ik in het gemeenschapshuis te Zeswegen.
Ik ben toen gevraagd of ik mee wilde werken om in de wijk een speeltuin te plaatsen.
Ik heb ja gezegd en met nog heel wat vrijwilligers zijn wij begonnen.
Met hard werken en veel plezier was de speeltuin er.
Ik ben toen verder gegaan met een avond cursus administratief medewerker en ik heb 5 jaar in het bestuur van de speeltuin gezeten als secretaris. Waaronder ik ook naar vele vergaderingen van het oranje comité ben geweest.
In die zelfde tijd onstond er een idee om een moedercentrum op te starten.
Ik heb er toen voor aangemeld en ja… ik werd aangenomen, ik ben dan bij de speeltuin weggegaan.
Met nog een aantal cursussen ben ik van gastvrouw naar beheerster en administratief medewerker gegaan.  Ook ben ik assistent-begeleidster en ik regel de financiën van de activiteiten van de Heksenketel. Tevens verzorg ik de administratie van de vrijwilligers.
Eigenlijk ben ik na al die jaren het manusje van alles geworden en dat vind ik niet erg.
Na 18 jaar ga ik nog steeds graag naar mijn werk en hoop het nog een paar jaar vol te houden.

Groeten Jeanny

 

 Mijn bijzonder plekje op Zeswegen

 -Stanni

Zo op het oog lijkt het een gewoon ontmoetingscentrum: het m.c. de Heksenketel in Zeswegen, Heerlen, maar in werkelijkheid is het veel meer. Het heeft meer weg van een krachtcentrale van vrouwen.

Veel vrouwen in de wijk die in een isolement zaten, zijn door de Heksenketel letterlijk achter de geraniums weggehaald en genieten weer van een sociaal contact, volgen cursussen in het mc. om verborgen kwaliteiten te ontdekken, te ontwikkelen en tot volle bloei te brengen en eindelijk weer mee te draaien in de maatschappij. Verschillende vrouwen zijn zodoende aan werk gekomen.

Maar er is meer. de Heksenketel is een stichting, waar vrouwen met en voor elkaar werken en waar samenwerking hoog in het vaandel staat. De rivaliteit waar men op andere werkplekken vaak tegenaan loopt bestaat bij de Heksenketel niet, eerder bondgenootschap. Hier steken wij,vrouwen elkaar de helpende hand toe op allerlei gebieden. Dat geeft ons kracht en maakt ons sterk, mede ook door de deskundigheidstrainingen die de Heksenketel geeft aan haar medewerksters.

De Heksenketel zet zich heel speciaal in voor mensen in de wijk met een kleine beurs en en is zeer maatschappij- en buurtgericht door veel contacten in de wijk en met diverse instanties. Zo is het mogelijk in te spelen op behoeften in de wijk en onze activiteiten daarop af te stemmen.

Zo wordt er elk jaar een familie zomerkamp georganiseerd van vijf dagen, over de grens of in eigen land voor maar € 50,–. Afgelopen jaar was de jongste 3 jaar en de oudste 74 jaar. Tenten zijn ondertussen omgeruild voor een groepsaccommodaties.

Het is een activiteit geworden waar veel mensen reikhalzend naar uitkijken. De groep is nu zo groot geworden dat er een grens gelegd moest worden bij een maximaal van 50 deelnemers. En dat is jammer.

We hebben een maatjesproject waarbij we mensen helpen die in een steuntje in de rug nodig hebben en een formulierenproject om paperassen te ordenen waar men niet meer uit komt en om hulp te bieden bij aanvragen van allerlei zaken.
Ook onze tweedehands kledingwinkel is een uitkomst voor mensen met een laag inkomen, waar je vaak de de leukste spullen tegenkomt voor slechts € 2,– of € 3,–.

Ontmoeting speelt bij ons eigenlijk de grootste rol, daarom kan iedereen bij ons ook terecht voor alleen maar een kopje koffie, krantje lezen of eens lekker bijpraten. We besteden ook veel aandacht aan onze kerstfeesten, open dagen, info-markten.

Verder organiseren we voor iedereen ontspanningscursussen zoals Yoga, Fitness totaal, Callenettics en we verzorgen een keer per jaar een leuk uitstapje voor het hele gezin, bv. naar Scheveningen, Oudehands Dierenpark, enz. Tweemaal in de maand maken we óf een wandeling met gezellig ergens koffiedrinken óf we gaan ontbijten voor € 1,– bij een bekend bedrijf op de Woonboulevard.

Daarnaast zijn bij ons de ontwikkelingscursussen belangrijk, zoals de computerlessen, deskundigheidstrainingen en taallessen voor allochtone vrouwen, naailessen, nederlandse les, e.d..
Op die manier werken we aan ontspanning, ontmoeting en ontwikkeling.

Deze activiteiten worden allemaal door de vrouwen georganiseerd die eens begonnen als bezoeksters van De Heksenketel, een stuurgroep oprichtten en uiteindelijk het m.c. de Heksenketel runnen.
We zijn gestart met een kleine groep vrouwen. Momenteel bezoeken ca. 100 vrouwen de Heksenketel.

Omdat we gedeeltelijk zelfstandig zijn moeten wij onze eigen centen zien binnen te halen en dat valt niet mee, vooral nu de crisis is toegeslagen. We krijgen wel van de gemeente subsidie, echter dit is een basissubsidie, maar om meer activiteiten te organiseren moeten wij zelf achter de centen aan.

M.C. staat voor moedercentrum omdat kleine kinderen bij ons ook welkom zijn. Bij alle activiteiten zij worden opgevangen door onze deskundige en gediplomeerde oppas. Dit wil zeker niet zeggen dat alleen moeders met kinderen toegang hebben: alle vrouwen zijn welkom, jong of oud.

Door de jaren heen is er een landelijk netwerk ontstaan van moedercentra in veel steden en wordt er onderling ervaringen uitgewisseld, waardoor o.a. ideeën voor nieuwe, interessante activiteiten ontstaan.

Ik vind dat ik een bijzondere werkplek heb gevonden bij mc. de Heksenketel in Heerlen!

Stanni van der Burgt